Jest to mała broszurka, która w jasny i czytelny sposób przedstawia korzyści płynące z przejścia na wegetarianizm dotykając tematu z różnych stron. Jeżeli ktoś z Was wie, kto jest jej autorem, dajcie nam znać. WegetarianieSłowo wegetarianizm zostało utworzone w roku 1842 przez założycieli
Brytyjskiego Towarzystwa Wegetariańskiego. Pochodzi ono od łacińskich
słów vegetabilis roślinny i vegetare rozwijać się, rosnąć.
Vegetus znaczy po łacinie zdrowy, krzepki, świeży, pełen życia;
natomiast wyrażenie homo vegetus oznacza osobę pełną wigoru, tak fizycznie,
jak i umysłowo. Pierwotne znaczenie tego słowa odnosi się nie tyle do
diety składającej się z warzyw i owoców, co do fizycznie i moralnie
zrównoważonego sposobu życia. Zdrowie i OdżywianieBadania nad ewolucją człowieka dowodzą, że nasi przodkowie byli z natury
wegetarianami. Zostało to udowodnione między innymi przez dr G.S. Huntingena
z amerykańskiego uniwersytetu Columbia. W swojej rozprawie z dziedziny
anatomii stwierdził on, że u zwierząt mięsożernych obywa jelita, zarówno
cienkie jak i grube, są któtkie, przy czym jelito grube jest proste
i gładkie. Zwierzęta roślinożerne natomiast obydwa jelita mają długie.
Ponieważ mięso zawiera dużo białka i niewielką ilość błonnika, jego
strawienie nie trwa długo, toteż jelita zwierząt mięsożernych są krótsze
niż jelita zwierząt roślinożernych. Jest jeszcze inny problem. Antybiotyki i inne lekarstwa, a także steroidy i hormony powodujące zwrost, dodawane są do pokarmu zwierząt lub aplikowane w formie zastrzyków. Ludzie spożywający mięso tyh zwierząt kumulują te substancje w swoich organizmach i w konsekwencji uodparniają się na ich działanie. Powszechnie uważa się, że dieta wegetariańska nie jest wystarczająco
odżywcza. Amerykański chirurg, dr Miller przez 40 lat prowadził praktykę
lekarską na Formozie. Otworzył tam szpital, w którym wszystkie posiłki,
zarówno dla personelu, jak i pacjentów, były wegetariańskie. Oto fragmenty
jego wypowiedzi: (...) Mysz jest jedynym gatunkiem zwierzęcia, które
może żywić się zarówno pokarmem wegetariańskim jak i niewegetariańskim.
Kiedy dwie myszy zostają rozdzielone i jedną karmi się mięsem, a drugą
pokarmem wegetariańskim, okazuje się, że ich wzrost i rozwój są takie
same, lecz mysz-wegetarianka żyje zwykle dłużej i jest bardziej odporna
na choroby. Co więcej, kiedy obydwie myszy chorują, to mysz-wegetarianka
zdrowieje szybciej. (...) Medycyna oparta na nowoczesnej nauce uczyniła
wielkie postępy, lecz potrafi ona jedynie leczyć chorobę. Pokarm natomiast
może utrzymywać nas w zdrowiu. (...) Pokarm pochodzenia roślinnego,
w przeciwieństwie do mięsa, jest bezpośrednim zródłem
wartości odżywczych. Ludzie jedzą zwierzęta, lecz zjadane przez nich
zwierzęta żywią się roślinami. (...) Większość zwierząt żyje krótko,
chorują one także niemal na wszystkie choroby, na jakie chorują ludzie.
Jest więc bardzo prawdopodobne, że przyczyną chorób ludzi jest jedzenie
mięsa chorych zwierząt. Dlaczego zatem ludzie nie żywią się bezpośrednio
roślinami? Pokutuje wciąż przekonanie, że pełnowartościowe białko zwierzęce jest lepsze niż białko roślinne. W rzeczywistości niektóre rośliny także zawierają kompletne białko. Pełnowartościowe białko można też otrzymać poprzez kombinację kilku różnych produktów roślinnych składających się na jeden posiłek. W marcu 1988r. Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne (ADA) opublikowało następujące oświadczenie: ADA oficjalnie uznaje dietę wegetariańską za zdrową i wystarzająco odżywczą, gdy jest ona właściwie planowana. Panuje opinia, że ludzie jedzący mięso są silniejsi niż wegetarianie. Zaprzecza temu jednak eksperyment przeprowadzony przez Profesora Irvinga Fishera z Uniwersytetu Yale (USA). Do udziału w tym eksperymencie zaproszono 36 wegetarianów i 15 osób odżywiających się mięsem. Uczestników poproszono, by wyciągneli przed siebie ręce i trzymali je w tej pozycji tak długo, jak będzie to możliwe. Wynik testu był oczywisty. Spośród 15 osób odżywiających się mięsem tylko dwie były w stanie utrzymać wyciągnięte ręce od 15 do 30 minut, spośród 36 wegetarianów: 22 osoby trzymały wyciągnięte ręce od 15 do 30 minut, 9 osób ponad godzinę, 4 osoby ponad dwie godziny, a jedna nawet ponad trzy godziny! Wielu biegaczy długodystansowych stosuje przed zawodami dietę wegetariańską. Dr Barbara More, propagując leczenie dietą wegetariańską, ukończyła bieg na 110 mil (około 170km) w czasie 27 godzin i trzydziestu minut. 56-letnia kobieta pobiła wszystkie rekordy ustanowione przez młodych mężczyzn. Po wygranym wyścigu pani More powiedziała: Chcę być przykładem na to, że człowiek odżywiający się pełnowartościowym pożywieniem wegetariańskim i prowadzący czysty tryb życia ma silne ciało i jasny umysł. Czy wegetarianie otrzymują wystarczająco białka w swoim pożywieniu?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby 45% dziennego zapotrzebowania
na kalorie pochodziło z białka. Z białka pszenicy można uzyskać 17%
kalorii, z brokuł 45%, z ryżu 8%. Pożywienie wegetariańskie jest więc
bogate w białko. Istnieje zależność między spożywaniem mięsa i innych
produktów pochodzenia zwięrzęcego, zawierających dużą ilość tłuszczów
nasyconych, a zachorowalnością na choroby serca, raka piersi, raka okrężnicy
oraz apopleksję. Takie choroby, jak kamienie nerkowe, rak prostaty,
cukrzyca, wrzody żołądka, kamienie żółciowe, podrażnienie jelit, artretyzm,
choroby dziąseł, trądzik, rak trzustki, rak żołądka, hipoglikemia, zaparcia,
nadciśnienie, osteoporoza, guzy macicy, hemoroidy, otyłość i astma,
mogą być wyleczone po przejściu na dietę wegetariańską, którą cechuje
niski poziom spożycia tłuszczu. Wegetarianizm jest więc korzystniejszy
dla naszego zdrowia. Zagrożenie Dla Środowiska NaturalnegoHodowla bydła na mięso nie pozostaje bez wpływu na równowgę ekologiczną
ziemi. Jest powodem niszczenia puszczy deszczowej, ocieplania klimatu,
zanieczyszczenia i niedoborów wody, wyjałowienia gleby, braku energii
elektrycznej, a także głodu na świecie. Sposób spożytkowania ziemi,
wody, energii i ludzkiej pracy potrzebnych do wyprodukowania mięsa nie
jest wydajną metodą korzystania z bogactw naturalnych naszej planety. Gdyby wszystkie zasoby naturalne, które zużywa się obecnie w hodowli
bydła przeznaczono na produkcję ziarna, tym ziarnem można by wyżywić
całą populację świata. 1 akr ziemi, na której zasiano owies, dostarczy
8 razy więcej protein i 25 razy więcej kalorii, jeśli owies ten zostanie
przeznaczony na pożywienie dla ludzi, niż wtedy gdy przerobi się go
na paszę dla zwierząt. 1 akr ziemi, na której uprawiane są brokuły,
dostarczy 10 razy więcej protein, kalorii i niacyny, niż jeśli na tej
samej ziemi będzie wypasane bydło. Istnieje wiele podobnych statystyk.
Bogactwa naturalne naszej planety byłyby lepiej wykorzystywane, gdyby
pastwiska, na których wypasa się bydło na rzeˇ, przeznaczono pod uprawę
zbóż, które można by przeznaczyć na pożywienie dla ludzi. Problem Głodu Na ŚwieciePrawie miliard ludzi na świecie cierpi głód lub niedożywienie. Ponad 40 mln umiera co roku z głodu, większość z nich stanowią dzieci. Mimo tej sytuacji ponad jedną trzecią zbiorów zbóż przeznacza się na karmę dla bydła. W USA na przykład, bydło spożywa 70 procent całego wyprodukowanego ziarna. Jeśli to ziarno przeznaczonoby na pożywienie dla ludzi, na świecie nie byłoby głodu. Cierpienie ZwierzątW samych Stanach Zjednoczowych zabija się dziennie w rzezniach
ponad 100 000 krów. Na Zachodzie większość zwierząt przeznaczonych na
rzez
(także w Polsce) hoduje się w tzw. fabrycznych gospodarstwach
(factory farms). Zakłady tego typu mają za zadadnie maksymalne zwiększenie
ilości zwierząt przeznaczonych na rzez
przy minimalnych nakładach finansowych. Zwierzęta są stłoczone na małej
powierzchni i nigdy nie wychodzą na świerze powietrze. Traktuje się
je jak maszyny do produkcji mięsa. Tej rzeczywistości większość z nas
nigdy nie zobaczy na własne oczy. Jest takie powiedzenie: Jedna
wizyta w rzezni
zrobi z ciebie wegetarianina na całe życie. komentarz: Dosc przekonywujace, przemysle sprawe data wpisania: Czwartek 17 Stycznia 2001 o godzinie 1:34:3 |
|||